Julkaistu 2012-03-28 09:02:42
Muikku 'Jump Start' innovaatio hankkeen loppuraportti
Hankkeen tausta
Muikkua saa Suomen järvistä runsaasti. Muikun ympärille on mahdollista luoda vahvaa teollisuutta, koska tarjonta on äärimmäisen runsasta ja erittäin kestävää. Tämän tavoitteen tukemiseksi alueella on sijoitettu noin 800 000 euroa uuden irtopakastuslaitoksen kehittämiseen, joka mahdollistaisi viennin ja pääsyn uusille markkina-alueille. Tämä uusi laitos nykyisiin pakastuslaitoksiin yhdistettynä lisää pakastuskapasiteettia merkittävästi.
Raportissa esitetty Jump Start ohjelma on suunniteltu erityisten hankkeiden luomiseen ja valikoimiseen ja niiden toteutuksen aloittamiseen muikun myynnin ja kannattavuuden parantamiseksi (uudet ja entistä paremmat tuotteet, palvelut, markkinointi- ja myyntistrategiat, liiketoimintamallit, prosessit jne.). Hankkeessa keskitytään uuden pakastuskapasiteetin hyödyntämiseen sekä todellisten hankkeiden luomiseen, jotta etukäteen tehdyille pääomasijoituksille saataisiin parempi tuotto.
Jump Start ohjelmalla pyritään saamaan muikkuteollisuus pikaisesti kasvuun kehittämällä ja toteuttamalla erityisiä hankkeita muikun arvon ja myynnin lisäämiseksi, etenkin uutta pakastuskapasiteettiä hyödyntämällä.
Tavoitteet
Tällä hankkeella pyritään luomaan erityisiä ideoita / strategioita muikkuteollisuuden kannattavuuden parantamiseksi - muikun myymiseksi paremmalla katteella – ja aloittamaan niiden toteuttaminen käytännössä. Erityisesti keskitymme pakastettuun muikkuun. Ideat voivat tulla kolmelta eri osa-alueelta:
1) Tuotannon parantamisen innovaatiot
2) Myynnin ja markkinoinnin innovaatiot
3) Uusien tai paranneltujen tuotteiden/palvelujen innovaatiot
Hankkeen toteuttajat
Muikku Jump Start -ohjelmaa johtaa Zach Sorrells, Euroopan toimintojen johtaja, Eureka! Research Internationalista. Ohjelman työpajaelementissä hyödynnämme Eureka!-asiantuntijoista koostuvaa tiimiä, joka auttaa prosessin viemisessä eteenpäin.
JumpStart -ohjelma on kokeiltu ja testattu liiketoiminnan kasvujärjestelmä pienille ja keskisuurille yrityksille. Sen käyttöön myöntää tällä hetkellä luvan NIST/MEP – Yhdysvaltain kauppaministeriön toimiala – heidän johtavana kasvuohjelmanaan pienille ja keskisuurille tuotantoyrityksille.
Hanke tehdään yhteistyössä Itä-Suomen kalatalousryhmän, Etelä-Karjalan kalatalouskeskus ry:n ja paikallisten kalatalouden yrittäjien kanssa. Hankkeen vastuutaho on Etelä-Karjalan kalatalouskeskus ry.