24.5.2024

Kalastusluvat

Vapaa-ajan kalastuksen lupajärjestelmä

Uusi kalastuslaki astui voimaan 1.1.2016 ja toi muutoksia kalastuslupajärjestelmään. Valtion kalastuksenhoitomaksu ja läänikohtaiset maksut yhdistyivät kalastonhoitomaksuksi.

KalastustapaAlle 18 v, 65 v täyttäneet18-64 vuotiaat
Onkiminen
Pilkkiminen
Silakanlitkaus
Maksuton yleiskalastusoikeusMaksuton yleiskalastusoikeus
Viehekalastus
yhdellä vavalla
Ei valtion kalastonhoitomaksuaValtion kalastonhoitomaksu
Pyydyskalastus
Ravustus
Kalastus useammalla kuin yhdellä vavalla
Ei valtion kalastonhoitomaksua, MUTTA
aina vesialueenomistajan lupa
Valtion kalastonhoitomaksu
JA vesialueenomistajan lupa
Kalastus erikoiskohteillaEi valtion kalastonhoitomaksua, MUTTA
aina vesialueenomistajan lupa
Valtion kalastonhoitomaksu
JA vesialueenomistajan lupa

HUOM! 
Onginta ja pilkintä sekä viehekalastus kalastonhoitomaksun nojalla on kielletty vaelluskalavesistöjen koski- ja virta-alueilla. Lisäksi kalastusta voidaan rajoittaa ELY-keskuksen päätöksellä. Katso kalastusrajoitukset täältä -> Kalastusrajoitus.fi

Erikoiskohteilla tarkoitetaan alueita, joissa kalastusta on rajoitettu esimerkiksi eräitä Metsähallituksen alueita sekä vaelluskalavesistöjen virta- ja koskipaikkoja.

Kalastonhoitomaksu

Kalastonhoitomaksu on kalastuksen perusmaksu, joka tulee maksaa, jos on iältään 18–69-vuotias ja kalastaa vieheellä tai pyydyksillä tai ravustaa. Poikkeuksena ovat kalastajat, jotka ehtivät täyttää 65 vuotta 31.12.2023 mennessä.

Kalastonhoitomaksu oikeuttaa yhdellä vieheellä kalastamiseen lähes koko maassa, toisinaan kalastaja tarvitsee lisäksi vesialueen omistajan luvan. Kalastonhoitomaksuilla hoidetaan kalavesiä ja kalakantoja sekä valvotaan kalastusta ja neuvotaan kalastajia. Kalastonhoitomaksu perustuu kalastuslakiin (linkki: https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2015/20150379). Lisätietoja saa sähköpostitse eraluvat@metsa.fi ja puhelimitse 020 69 2424.

Maksa kalastonhoitomaksu -linkki:

www.kalastonhoitomaksu.fi
www.eraluvat.fi/kalastonhoitomaksu

Näin maksat kalastonhoitomaksusi

Kalastonhoitomaksun voi maksaa netissä, puhelimitse tai palvelutiskillä.
Uuden lain mukaan kaikki kalastonhoitomaksun maksavat kalastajat rekisteröityvät kalastonhoitomaksurekisteriin. Rekisteröinnin yhteydessä kysytään nimi, yhteystiedot ja syntymäaika. Tietoa käytetään kalavesien ja -kantojen hoidossa. Rekisteröitymisen vuoksi ei maksua voi enää suorittaa suoraan tilisiirtona.

1. Eräluvat-verkkokauppa
Kirjaudu Erälupia ja elämyksiä (eraluvat.fi) sivustolla verkkokauppaan, rekisteröidy ja lunasta kalastonhoitomaksusi. Tositteen voi tulostaa tai tallentaa esimerkiksi mobiililaitteelle.

2. Palvelunumero 020 69 2424 (arkisin 8-16)
Soita palvelunumeroon ja rekisteröidy. Saat postitse maksutositteen, jolla voit maksaa kalastonhoitomaksun. Säilytä kuitti maksusta.

3. Palvelupiste
Kalastonhoitomaksun ja rekisteröitymisen voi suorittaa Metsähallituksen luontokeskuksissa Palvelupisteestä saat heti mukaasi tositteen kalastonhoitomaksun suorittamisesta.

Huomio!

  • Kuitti kalastonhoitomaksun suorittamisesta tulee olla aina mukana kalastaessa.
  • Ikään perustuvan kalastusoikeuden todistamiseksi on suositeltavaa pitää kalastettaessa mukana henkilöllisyystodistusta.

Päivitetty 1.11.2023