Ajankohtaista

»

KALATALOUSKESKUKSEN VUOSIKOKOUS 2021

»

PARIKKALA-RAUTJÄRVI-RUOKOLAHDEN KALATALOUSALUEEN PITI YLEISKOKOUKSEN PARIKKALASSA

»

KAAKONKULMAN KALATALOUSALUE PITI YLEISKOKOUKSEN

»

KIVIJÄRVEN-VALKELAN KALATALOUSALUE PITI YLEISKOKOUKSEN

»

ETELÄ-KARJALAN KALATALOUSKESKUS RY:N VUOSIKOKOUS 2020

»

KORPIJÄRVEN-KUOLIMON KALATALOUSALUE ALOITTI YLEISKOKOUKSET

»

VERKON SOLMUVÄLIRAJOITUS KIVIJÄRVELLÄ JATKUU

»

KOKOUSKUTSU 2019 JA JÄSENTIEDOTE 1/2019

»

SUUR-SAIMAAN KALATALOUSALUE PITI ENSIMMÄISEN KOKOUKSEN

»

PARIKKALA-RAUTJÄRVI-RUOKOLAHDEN KALATALOUSALUEEN TOIMINTA KÄYNTIIN

»

KAAKONKULMAN KALATALOUSALUEEN TOIMINTA KÄYNTIIN

»

KIVIJÄRVI-VALKEALAN KALATALOUSALUEEN TOIMINTA KÄYNTIIN

»

KOPRIJÄRVI-KUOLIMO KALATALOUSALUEEN TOIMINTA KÅYNTIIN

»

KOKOUSESITELMÄ 24.4.2018 TOIMINNANJOHTAJA VESA KARTTUNEN KKL

»

Näytä kaikkiEKKTK:n julkaisuja

»

Loppuraportti Kaakon Jokitalkkarihanke 2014-2016

»

EKO energia Kaakon Jokitalkkari raportti 2015-2016

»

Kalatalouskeskuksen toimintakertomus vuonna 2016

»

Etelä-Saimaan ja Vuoksen kalataloudellinen tarkkailuraportti 2015

»

Kalastustiedustelu: Kalasto ja kalastus Etelä - Saimaalla vuonna 2012

»

Urpalanjokialueen kehittämishankkeen loppuraportti

»

Haapaveden kalastoselvitys ja poisto- ja hoitokalastussuunnitelma

»

Raportti Haapajärven poistokalastus 2011-2012

»

Pien Saimaan koetroolauksen tulokset 2012

»

Urpalanjokialueen kehittämishankkeen vuosiraportti 2011

»

Esitelmä Haapajärven poistokalastus Valtakunnaliset kalastusaluepäivät 2012

»

Muikku 'Jump Start' hankkeen loppuraportti

»

Matkaraportti elinkeinokalatalousmatka Hollantiin 3-10.4.2011

»

Pien-Saimaan kalaston selvitys 2009

»

Näytä kaikki

Ahvenposti - jäsentiedote 6/2015

Julkaistu 2015-12-14 07:10:43

Hei,

 

Tässä jäsenille ja yhteistyökumppaneille vuoden kuudennen Ahvenposti

 

Tämä on Kalatalouden Keskusliiton ja sen jäsenjärjestöjen sähköpostin avulla osakaskunnille ja kalastusalueille levitettävä uutiskirje. Keskusliitto kokoaa kirjeeseen ajankohtaista tiedotettavaa valtakunnan tason asioista. Maakunnalliset järjestöt täydentävät viestiä osaltaan paikallisuutisilla. Palautetta ja toivomuksia uutiskirjeeseen liittyen vastaanotetaan osoitteessa kalastus@ahven.net

 

MMM uudet nettisivut

Maa- ja metsätalousministeriö on uusinut nettisivunsa http://mmm.fi/etusivu

Kalat http://mmm.fi/kalat

Uusi kalastuslaki http://mmm.fi/kalastuslaki

 

Vapaa-ajankalastus kääntyi kasvuun

Lähes joka kolmas suomalainen harrastaa kalastusta. Kalastusharrastus lisääntyy erityisesti alle 10-vuotiaiden ja yli 45-vuotiaiden suomalaisten keskuudessa. Nuorista aikuisista taas kalaan ehtii yhä harvempi.

Suomessa oli vapaa-ajankalastajia viime vuonna hieman alle 1,6 miljoonaa, kun heitä vuonna 2012 oli noin 1,5 miljoonaa. Suomalaisista lähes joka kolmas, eli noin 30 prosenttia, harrastaa kalastusta. Suomalaismiehistä kalastaa noin 40 prosenttia ja naisista taas 20 prosenttia.

Tilastojulkistus on luettavissa kokonaisuudessaan verkko-osoitteessa
http://stat.luke.fi/vapaa-ajankalastus-2014_fi

 

Valtion yleisten vesialueiden kalastusasioiden hoito siirtyy Metsähallitukselle

Yleisvesien kalastusasiat siirtyvät Metsähallituksen vastuulle vuoden 2016 alusta. Aiemmin sisävesien yleisvesialueita hoitivat kalastusalueet. Muutos johtuu uudesta kalastuslaista.

http://www.eraluvat.fi/ajankohtaista/ajankohtaista/uutiset/valtion-yleisten-vesialueiden-kalastusasioiden-hoito-siirtyy-metsahallitukselle.html

 

Yhdellä kalastusmaksulla voi jatkossa kalastaa lähes koko Suomessa

Kalastuslupajärjestelmä yksinkertaistuu vuoden 2016 alusta, kun uusi kalastuslaki tulee voimaan. Selkein muutos on, että kalastuksenhoitomaksu ja läänikohtaiset kalastusmaksut yhdistyvät. Uusi yhdistetty maksu on nimeltään kalastonhoitomaksu. Kalastonhoitomaksun maksavat kaikki 18‒64-vuotiaat kalastajat. Maksua ei tarvitse suorittaa, jos kalastaa pilkillä, mato-ongella tai silakkalitkalla. Kalastonhoitomaksun voi hankkia joko koko vuodeksi 39 eurolla, seitsemäksi vuorokaudeksi 12 eurolla tai vuorokaudeksi viidellä eurolla.

http://www.eraluvat.fi/ajankohtaista/ajankohtaista/uutiset/yhdella-kalastusmaksulla-voi-jatkossa-kalastaa-koko-suomessa.html

 

Ensi vuoden kalastusmahdollisuuksista Itämerellä sovittu

Maatalous- ja kalastusneuvosto pääsi Luxemburgin kokouksessaan 22. lokakuuta poliittiseen yhteisymmärrykseen Itämeren kalakantojen kalastusmahdollisuuksista vuodelle 2016. Itämeren pääaltaan ja Pohjanlahden lohikiintiö päätettiin Suomen tavoitteen mukaisesti pitää kuluvan vuoden tasolla (95 928 lohta). Myös Suomenlahden lohikiintiö pysyy nykytasollaan (13 106 lohta).  Suomen kalastuselinkeinon kannalta tärkeä Pohjanlahden silakkakiintiö pienenee Suomen tavoitteen mukaisesti 24 prosenttia 120 872 tonniin. Selkämeren silakkakanta on kuitenkin edelleen ennätyksellisen suuri. Suomenlahden ja Itämeren pääaltaan silakkakiintiö suurenee 8,6 prosentilla (177 505 tonnia) ja kilohailikiintiö pienenee 5,3 prosentilla (202 320 tonnia). Samoin turskakiintiöitä pienennetään huomattavasti, 20 prosenttia.

http://mmm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/ensi-vuoden-kalastusmahdollisuuksista-itamerella-sovittu

 

Työryhmä selvittämään merimetson aiheuttamien ongelmien vähentämistä

Ympäristöministeriö on asettanut työryhmän, jonka tehtävä on selvittää merimetsojen aiheuttamien ongelmien vähentämistä kestävällä tavalla ja laatia asiaa koskevat toimenpide-ehdotukset. Suomessa pesi vuonna 2015 noin 24 000 merimetsoparia, kokonaiskannan ollessa noin 128 000 yksilöä. Yhdyskuntia oli 46 ja ne sijaitsivat 74 luodolla. Pesien määrä kasvoi viime vuodesta noin 3 800 pesällä.

 

Valtakunnallinen kalastuspäivä 18.5.2016

Valtakunnallista kalastuspäivää vietetään ensi vuonna keskiviikkona 18.5.2016. Muutkin ajankohdat ovat tapahtumien järjestelyissä sallittu vanhaan tapaan, mutta 18.5. on virallinen päivä. Tapahtuman logo jaetaan kaikille, kun SVK saa sen valmiiksi. Varmasti melko pian. SVK on järjestelyvastuussa seuraavat kaksi kautta vuodet 2016-2017. Toivottavasti teemme yhteistyötä vanhaan malliin.

 

Kalataloustoimintaryhmät Suomessa

Kalataloustoimintaryhmien uusi rahoituskausi on alkamassa ja Suomen kymmenestä ryhmästä puolet on jo aloittanut toimintansa. Kalataloustoimintaryhmien budjetti vaihtelee miljoonan euron molemmin ryhmää ja rahoituskautta kohden. Tarkoituksena on rahoittaa lähinnä pieniä hankkeita, joiden maksimirahoitus on noin 30000 euroa. Pienin omarahoitusosuus on 10 % ja hankkeen kasvaessa omarahoitusosuus nousee.

Kalataloustoimintaryhmien tehtävänä on muun muassa ammattikalastuksen, vesiviljelyn ja kalastusmatkailun edellytysten parantaminen ja kalatalouden yritystoiminnan kehittäminen. Kalataloustoimintaryhmät ovat oiva rahoituskanava kalatalouskeskuksille ja ryhmät näkevät mielellään lisää hakemuksia myös kalastusalueilta ja osakaskunnista. Hankesuunnitelmien tulee olla laadukkaita.

 

Kalastusasetus tehostaa kalojen suojelua

Uusi kalastusasetus tukee uhanalaisten kalakantojen elvyttämistä. Hallituksen 26. marraskuuta antama asetus nostaa useiden kalalajien suojelun tasoa nykyisestä rauhoitusten ja pyyntimittojen avulla. Etenkin vaelluskalojen suojaa parannetaan.

Asetus toteuttaa vuoden 2016 alussa voimaan tulevan uuden kalastuslain tavoitteita. Laki pyrkii turvaamaan kalojen luontaista lisääntymistä ja hyviä kalastusmahdollisuuksia. Tavoitteena on ekologisesti, taloudellisesti ja sosiaalisesti kestävä kalastus.

Lisää: http://mmm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/kalastusasetus-tehostaa-kalojen-suojelua

 

Asetus kaupallisista kalastajista

Maa- ja metsätalousministeriön asetus kaupallisista kalastajista, julkaistu 25.11.2015, tulee voimaan 1.1.2016. Asetus  osoitteessa: http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2015/20151349

 

Täplärapujen pyynti Suomessa voi jatkua

EU:n vieraslajiluettelossa on Suomessa jo laajasti eri vesistöihin istutettu täplärapu, jolla on merkittävä rooli Suomen kalataloudessa. Täpläravun pyynti ja käyttö saa meillä edelleen jatkua. EU:ssa ymmärrettiin, että laajalle levinneen täpläravun hävittäminen ei ole mahdollista eikä järkevää. Jatkossa täplärapua ei saa kuitenkaan enää levittää uusiin vesistöihin.

http://mmm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/eu-lta-luettelo-torjuttavista-vieraslajeista-myos-suomeen-uusi-laki-riskien-hallitsemiseksi

 

Hyvää Joulua ja Uutta Vuotta Kalatalouskeskuksen toimihenkilöiden ja hallitusjäsenien puolesta!

 

><> ><> ><> ><> ><> ><> ><> ><> ><> ><> ><> ><> ><> ><> <>< <>< <>< <>< <><

 

Aarno Karels

toiminnanjohtaja 

Etelä-Karjalan kalatalouskeskus ry

Hietakallionkatu 253850 Lappeenranta

aarno.karels@ekkalatalouskeskus.fi

http://www.ekkalatalouskeskus.fi